04/07/2025г. 13:56
Автор: Нина Нейчева
Мохитото – тази емблематична напитка от прясна мента, лайм, захар и газирана вода – е символ на Куба и въплъщение на свежест. Известно е като едно от най-популярните питиета в света, а историята му е богата на любопитни факти. Ще ви покажем как да си направите перфектното домашно мохито и ще ви разкажем за неговите тайни.
Необходими съставки:
40 мл бял ром
10 листа прясна мента
1 лайм, нарязан на четвъртинки
2 ч.л. захар
60 мл газирана вода
Лед
В блендер сложете ментата, лайма и захарта. Блендирайте за кратко, за да се освободят ароматите. Добавете белия ром и разбъркайте отново. Прецедете коктейла в чаша с много лед. Добавете газираната вода и украсете с мента и лайм.
Съвети: Използвайте пресна мента, не прекалявайте със захарта и винаги сервирайте много студено.
Мохитото е създадено в Куба през 19 век от фермер на име Хуан Мендес. То бързо добива популярност и става любимо питие на известни личности като писателя Ърнест Хемингуей, който често го е пиел в La Bodeguita del Medio в Хавана.
Макар класическата рецепта да включва бял ром, съществуват вариации с тъмен или подправен ром. През 2016 г. Хавана, Куба, постави световен рекорд за най-голямото Мохито (над 6000 литра). Коктейлът е сравнително нискокалоричен в сравнение с други напитки и дори има свой собствен празник – Национален ден на Мохитото на 11 юли.
Мохитото е идеална напитка за горещ ден – освежаваща, ароматна и вкусна. Насладете му се!
Последвайте ни във Facebook